BikeMike.nl

Zeeweg 52
1931 VL Egmond aan Zee
Nederland
072 - 750 20 30

Openingstijden:
april t/m oktober
09.00 - 18.00 uur
juli & augustus:
09.00 - 19.00 uur

Voor afwijkende openingstijden:
zie pop-up www.bikemike.nl.

Route Schoorlse Duinen, Hondsbossche Zeewering

Vuurtoren Egmond aan ZeeJe begint en eindigt je fietstocht bij Hotel Zuiderduin. Met een overnachting kun je gebruik maken van het fietsarrangement en een heerlijk ontspannen fietsweekend organiseren. Bij terugkomst in het hotel fris je je op in één van de modern ingerichte kamers, voordat je aan tafel gaat. ’s Avonds kun je nog lekker wat wandelen op het strand en luisteren naar de branding, gezellig borrelen in de bistro of met een boek en een wijntje uitrusten in de lounge. De volgende dag staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar voordat je weer op de fiets stapt.

Het is een flinke fietstocht, maar je wordt beloond met prachtige bezienswaardigheden en de schitterende natuur van de Schoorlse Duinen. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Met een beetje geluk zie je hier een zandhagedis tussen de duinen scharrelen, hoor je een fazant of een nachtzwaluw fluiten en kan je genieten van een tienduizenden bloeiende orchideeën of 800 verschillende soorten paddenstoelen. Tijdens deze fietsroute krijg een schitterend uitzicht over de Noordzee, maar je fietst ook langs de rand van het mooie Alkmaar en door het pittoreske dorp Bergen. Een prachtige deken van akkers, duinen en bossen vallen je ten deel.

DuinenOok de twee historische molens zijn het waard om even bij af te stappen en eens goed te bekijken. Molen Zijpe L-Q2 werd in 1598 geplaatst als achtkante binnenkruier die de afdeling L-Q van de Zijpe- en Hazepolder bemaalde. De grondzeiler is met riet gedekt en heeft een wiekenkruis dat is voorzien van het systeem Fauël, met steekboren op de roeden. Deze poldermolen is eigendom van de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, één van de waterschappen in de regio.

De andere molen die je tijdens de fietstocht tegenkomt is grondzeiler Groeter3, ofwel de Groetermolen. De achtkante binnenkruier werd in 1890 gebouwd om de Groeterpolder, die 220 hectare telde, te bemalen. Tot 1977 deed de plompe molen dat alleen op windkracht, maar in dat jaar werd er een elektrische pomp geplaatst om het malen te vergemakkelijken. Ook deze molen is eigendom van de Hoogheenraadschap Hollands Noorderkwartier.

Hondsbossche ZeeweringBezoekerscentrum Het Zandspoor is de laatste stop tijdens je fietstocht. Hier zie je tentoonstellingen en wordt meer informatie gegeven over het leven aan en met de zee, maar leert ook wat over de omliggende natuur. Voor kinderen zijn er ook leuke activiteiten te ondernemen in het bezoekerscentrum, zoals lekker klimmen en klauteren, het bouwen van een hut of het kliederen met water.